Dobre vijesti za ljude koji imaju problema sa alergijom na kućnu prašinu i grinje! Istraživanja su naime pokazala su da je u pokrivačima punjenim perjem gotovo nemoguće pronaći grinje.

Znanstveno je dokazano da su pernati jastuci i pokrivači vrlo nepovoljno stanište za grinje. Klima i odnos temperature koji su nama potrebni za ugodan san, grinjama predstavljaju izrazito nepovoljno okruženje!

Dermatophagoides pteronyssinus ili Dermatophagoides farinae )

Čim u krevetu postignemo nama ugodnu temperaturu, za grinje je to već previše, a pošto perje ima izuzetnu sposobnost da propušta vlagu koju proizvodimo u snu, brzo dođemo do manje od 50-60% vlažnosti pod pokrivačem, dok su istraživanja pokazala da je upravo 70% ili više optimalno za nastambu i razmnožavanje grinja.

Dodatna otežavajuća okolnost za grinje su kvalitetni inleti, koji bez problema sprečavaju ulazak grinja. Prhut koja je potrebna grinjama kao hrana je prevelika da bi prodrla kroz gusto tkane inlete.

Istraživanje je također obuhvatilo analizu starih i nedovoljno čišćenih pokrivača od perja. Rezultati su pokazali da je i u njima stvarno zanemariva količina grinja, čak i manja nego u sintetičkim pokrivačima.  Znanstvenici su sigurni da je to rezultat veće gustoće inleta za perje u odnosu na obična pamučna vlakna koja su dovoljna za punjenje sintetikom.

Pernata posteljina za astmatičare, zašto?

Astmatičarima bi bilo bolje da spavaju na pernatim posteljama nego u sintetičkim, objavljeno je u istraživanju „Journal of Astma“ sveučilišta u Wellingtonu iz Novog Zelanda. Znanstvenici su ustanovili da je u pernatoj postelji mnogo manje Beta-glucana nego u sintetičkoj postelji.

Glucani su nealergeni, topivi sastojci stanične membrane gljivica. Količina glucana u suhoj tvari stanične membrane iznosi i do 60%. Udisanje beta-glucana može prouzročiti promjenu u funkciji pluća i varijabilnost „peak-flow“ vrijednosti.

Druga su istraživanja pokazala da beta-glucan može uzrokovati iritaciju usne šupljine, suhi kašalj, svrbež, probleme nosa te umor.

U studiji su uzeti u obzir problemi prašine iz madraca, pokrivača, jastuka i prostirki i mnogobrojnim domaćinstvima u okrugu Wellington-New Zeland. Pritome su ustanovljene količine beta-glucana i jastucima sintetike 2-3 puta veće nego u pernatim jastucima, a u pokrivačima sintetike i do 8 puta veće nego u pernatim.

U prijašnjim istraživanjima je utvrđen istovjetan rezultat kod alergija na grinje.

Pokrivači od sintetike su prema tom istraživanju mnogostruko Astma-simptomatičniji od pernatih pokrivača i jastuka.

Izvor: 

Heyes J.,et al.,β-(1-3)-Glucan Levels and its Determinats in New Zealand Bedrooms. Journal of Astma. 46:1,64-66 

Siebers R. Fiztharris gedding and alergic disease in children: a cover story?, Clin.Exp.Allergy 2002:32:1119-1123

Juergens, H.W., Abschlussbericht "Oekologische untersuchungen zu Hausstaubmilben" 1992