Tel: 031/810-343 | Kontakt

Održavanje proizvoda

Perje i paperje ima tešku zadaću, a to je spavačima prirediti toplu, suhu i ugodnu mikroklimu za dubok san. Usprkos tomu vrlo je zahvalno glede održavanja.

Jastuk valja svakodnevno malo protresti da opet dobije svoj volumen, a poplun povremeno provjetrite da perje otpusti eventualno nakupljenu vlažnost.

Eventualne mucice i prašinu sa svog jastuka ili popluna možete ukloniti blagom četkom.

 „Klofanje“, sunčanje i usisavanje nikako nije dobro i ne treba raditi!

Za poplune se savjetuje temeljito čišćenje svakih 5-6 godina, a za jastuke najkasnije nakon 3 godine.


 Popluni

Naši popluni zahtijevaju vrlo malo održavanja. Povremeno prozračivanje sasvim je dovoljno. Manji pokrivači mogu se prati uz sušenje u sušilici, no nakon 5-6 godina savjetujemo temeljitu obnovu koja obuhvaća pranje perja u rinfuzi i zamjenu inleta novim.

 Jastuci

Postoje savjeti i trikovi kako jastuk nabolje oprati kod kuće. Treba se pridržavati uputa proizvođača, koristiti blagi deterdžent i dugo sušiti u sušilici. Čak i tada ne postoji garancija da će jastuk biti kao nov, jer dio prljavštine ostaje unutar inleta.

Taj posao prepustiti profesionalcima, jer pranje prosječnog jastuka (sa zamjenom inleta) stoji cca.od 15 € do 20 €, što nije puno za jastuk koji će biti kao novi.


 Opis perja, paperja i karakteristike

Evolucija je milijunima godina razvijala i stvorila jedinstven proizvod – perje. Glavna svojstva i značajke, minimalna težina , najbolje zadržavanje topline i provođenje vlage ga čine najboljim materijalom za ispunu jastuka, popluna, jakni ili vreća za spavanje. Razne alternative od umjetnih materijala nisu se pokazale ni približno dobrima. Za korištenje perja govori i ekološki, ali i medicinski aspekt jer je 100% prirodno, a time i zdravo, pogotovo za alergičare

Uz to valja spomenuti da se perje može regenerirati, pranjem i zamjenom inleta ono će opet dobiti svoja prvotna svojstva, pa tako pernati jastuk ili poplun nikada ne završi u smeću, već  može trajati generacijama!

Zbog toga nedvojbeno je jasno da je perje i tehnološki i medicinski najkvalitetniji materijal za punjenje, pa je vrlo traženo u cijelome svijetu. Nije ni čudo da je veliki trend „povratka prirodi“ zahvatio i ovaj dio svakodnevnog života.

Perje se sastoji od stapke, polupahuljice na dnu „krila“ i zaobljeno je, što mu daje veliku elastičnost. Upravo zbog te elastičnosti perje je odlično punjenje za jastuke jer pravilnom uporabom čuva naš vrat i kralježnicu, a mi se budimo odmorni. Jastuk punjen perjem dati će dobar oslonac, a neće biti tvrd kao neki umjetni jastuci. Kombinacija pero-pahuljica odlična je za one koji vole mekan i udoban jastuk.

Paperje ima izrazito kratku (okom nevidljivu) stapku i bezbroj sitnih gotovo nevidljivih dlačica koje se granaju u svim smjerovima i vežu veliku količinu zraka. Pošto zrak ne provodi toplinu i najbolji je izolator, pahuljice koje ga vežu stvaraju toplu, opuštenu i ugodnu klimu za spavanje pri izrazito maloj težini. U kilogramu paperja može se naći i do pola milijuna pahuljica, pa za topli poplun 140x200cm može biti dovoljno već 800 grama paperja!


Povijest korištenja

Od kako je ljudi, koristi se i perje. Preko egipatske mitologije, pera za pisanje i ukrasa za glavu, do najmodernijih i izuzetno skupih pokrivača perje je uvijek imalo svoju upotrebu. Prema povijesnim zapisima se paperje spominje već od antičkog doba kada se za cara Heliogabala (lat. Marcus Aurelius Antoninus Augustus) spremalo jastuke od najfinijeg paperja.

U ne tako davnoj prošlosti svi stanovnici ovog podneblja spavali su pod perinama i na pernatim jastucima, a mnogi mogu posvjedočiti prizorima jata gusaka po selima, zimski dani ispunjeni druženjem,pjesmom i veseljem čijanja perja, te velikoj brizi oko toga kako uspješno prespavati hladne noći. Ono što mnogi ne znaju da se upravo to naše slavonsko perje može itekako iskoristiti! npr. u našoj praonici.

Ova stranica koristi "cookies". Korištenjem stranice slažete se sa upotrebom. Saznaj više.